Gerçek Ölüm Sayısı; Türkiye | Koronavirüs

Epeydir yapmak istediğim bir tarama çalışması vardı Bir takipçimin aynı çalışmayı yaptığını öğrendim Sağolsun verileri benimle paylaştı ben de sağlamalarını yaptım.. Birkaç ek istekle çok aydınlatıcı bir veri seti oluşturmuş olduk. Koronavirus ÖLÜMLERİNİN GERÇEK SAYISI ne olabilir?

  • Covid19 ülkemize tespit edildiği günden çok daha önce girmiş olabilir mi? Tespit edilememiş Covid19 ölümleri olmuş olabilir mi? Covid19 olduğu tespit edilememiş ölümler varsa bunlar, Zatürre- Nefes darlığı gibi başka sebeplerle karıştırılıyor olabilir mi?
  • Niyetimiz asla SUÇLAMAK VEYA ELEŞTİRMEK DEĞİL Aksine tespit ettiğimiz anormal sayılardan yola çıkarak Covid19 sebebiyle ölmüş olanlar var ise bu kişilerin temas hattını teste tabi tutarak ve varsa enfekte olan kişileri izole ederek yayılmayı engellemeye katkı sunmak niyetindeyim.
  • Arkadaşımız önce virüsün ilk tespit edildiği 11 Marttan 7 nisana kadar olan tarihler arasındaki ölüm sayılarını E-devlet platformu üzerinden sorguladı. Sonra 26 Şubat 11 Mart arasını da sorguladık. 2016-17-18-19-20 yıllarında anormal bir değişiklik var mı diye baktık.
  • Link şurada: https://t.co/FRkLibFYJf | Önce (1.fotoğraf) E-Devlet sayfasını açıyoruz. Sonra (2.Fotoğraf) İBB ölüm sayfasını açıp istediğimiz tarih aralığında sorgulama yapıyoruz.

  • Ölen vatandaşlarımızın listesi alfabetik sırada geliyor. Sayı en altta yazıyor. Topluyoruz. Bunu 2016 -2017-2018-2019-2020 Yılları için tek tek yapıp kıyaslıyoruz. Biz şimdilik sadece İstanbulda bunu yaptık.
  • Sizlerden ricamız bu işi yapacak vakti olanların kendi illeri için aynı sorgulamayı yapıp, mail başlığına İLİN ismini yazarak birazdan paylaşacağım tablonun aynısı oluşturup [email protected] adresine iletmeniz. Yöntemi anlattığıma göre artık sadede gelmekte fayda var.
  • Birinci tablo 11 Mart-07 Nisan arası ölüm sayılarının kıyaslanması. Görüldüğü gibi aynı zaman aralığında ilk dört yıl normal ve aynı oranda artış olmuş. (54 ile 150 arası yıllık artış) 2020 yılına geldiğimizde ise bu artış anormallik gösteriyor. (2019-2020 arası 1531 artış)

  • Bu sayı virüsün ilk tespit edildiği 11 Mart -7 Nisan arasını ifade ediyor, Üstelik sadece İstanbul için. Diğer illerde de aynı tespit yapılmalı. Yani sebebini şimdilik bilmediğimiz ve anormal şekilde artış göstermiş ölümler olduğu –en azından İstanbul için- kesin.
  • Peki virüs tespiti yapılmadan önceki tarihlerin geriye doğru taraması bize ne gösteriyor? Virüsü olduğundan çok geç tespit etmiş olabilir miyiz? Onlar da bu tabloda. Tabloya göre Virüsün ilk tespit edildiği günden önceki 15 günlük süreçte önceki yıllara göre anormal bir artış yok.

  • İstanbul verileri Türkiyenin geri kalanıyla uyumluysa virüsü doğru zamanda tespit etmişiz diyebiliriz. Yani virüsün ilk giriş anında oldukça başarılı olunmuş denilebilir.
  • Virüs tespit edildikten sonraki tarihlerdeki ölüm sayılarındaki anormal artış Türkiye genelinde de aynı ise virüsün yayılmasını engellemekte aynı başarı sağlanamamış demektir.
  • Bu noktada sayın sağlık bakanımızdan bu çalışmayı geliştirmek için bir ricamız var. Sağlık bakanlığı bize erişim izni verirse son aylarda zatürre-soğuk algınlığı gibi covid19 belirtilerine çok benzeyen hastalıklar sebebiyle ölenler için aynı taramayı yapmak isteriz.
  • Erişim izni verilemez ise en azından kendileri bu taramayı yaparak paylaşırlarsa çok önemli bir işyapmış oluruz. Anormal artış bu alanda da görülüyor ise Covid19’un bildiğimizden daha önce giriş yapıp yapmadığından ve daha fazla yayılıp yayılmadığından kesin olarak emin olabiliriz.
  • Öte yandan bu tip şüpheli ölümlerin yakın temas hattını acil ve hızlı bir şekilde teste tabi tutarak hem virüsün yayılma hızını düşürebiliriz hem de ölüm oranlarını düşürebiliriz. Çünkü bu virüsü durdurmanın en kolay yolu taşıyıcıların tespitiyle mümkün oluyor.
  • Vakaların çoğunun istanbulda görülüyor olması, burada yapılan testlerin taşrada yapılandan fazla oluşundan kaynaklanıyor olabilir. Bunun için diğer şehir şehir yapılan test sayılarını da bilmemiz gerekiyor. Bakanlığın ağlayacağı imkan ile test/vaka oranlarını il il görebiliriz.
  • Son 5 yılın kıyaslamasını da yaparak test sayısı az olan şehirlerde hatta ilçe ve mahallelerde covid19 nedeniyle ölen kimse varsa bunların temas hattını belirleyebiliriz.
  • Hiç test yapılamamış yerleşim yerlerinde, Devletin kayıtlarını tarayarak şüpheli ölümlerin temas hattının teste çağrılması sağlanabilir. Şüphesiz bu dönemde yapabileceğimiz en önemli hizmet bu olur.
  • Örneğin; Covid19’un en yaygın olduğu yerin ABD olduğunu söylüyoruz. Oysa aslında bunu bilmiyoruz. Abd esasen virüsün en hızlı yayıldığı ülke değil de virüs tespitinin en başarılı yapıldığı ülke olabilir. Olabilir dediğime bakmayın bu test sayılarına baktığımızda bu kesin gibi.

Yani daha fazla vaka tespiti hükümetin yada bakanlığın başarısız olduğunu değil aksine vaka tespitinde başarılı olduğunu gösterir.

  • Çin ve İran’ın rakamlarının tümünün yalan olduğu kesin o yüzden istatistikleri karıştıran bu sayılara itibar etmemeliyiz. Nerede pik yapacağından tutun nerede gerileyeceğine dair bütün verileri bu iki ülkenin verdiği rakamlar sabote ediyor.
  • O halde kendi ülkemizden derlenen verilerden bir veri seti ve simülasyon oluşturmak çok daha faydalı olacaktır. Bu simülasyonların hatasız oluşturulması için ilk vaka gününü, ölüm oranlarını vs vs tam olarak biliniyor olması gereklidir.
  • Ben bir araştırmacı olarak böyle bir hizmet vermekten mutluluk duyarım.
  • Siz değerli takipçilerimden ricam, vakti olan kendi ilindeki bu sayıları edevlet üzerinden tarayarak tabloları [email protected] adresine göndermenizdir. Böylece tüm ülkede ölüm sayısı normalin üzerinde artan iller tespit edilebilir.
  • Paniğe de fazla rahatlığa da gerek yok. Akıl ile çalışarak bu işin altından daha hızlı kalkılabilir. Bu veriler bize devlet yetkililerinin yanlış bilgi vermediğini kısmen de olsa gösteriyor. Ancak aynı tablolar onların da herşeyi tam olarak göremediklerini de gösteriyor.

Yazar; Kemal ÖZKİRAZ

Abone ol
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm Yorumları Göster
Anonim
Anonim
4 yıl önce

Virüsün çıktığı tarih manidardı bunuda geçtim. Turistleri bile hesaba katmadan 80 milyon insanın yaşadığı bu ülkede virüs girer girmez tespit edilemez en azından aylar alır bu iş. E devlette ölüm sayısı ile virüsü doğru zamanda tespit ettiğimizi çıkarıyo olmamız bir yönlendirmedir. Yönlendirme çünkü bir taraftan insanlar bakın aslında daha fazla ölüm var gizleniyo dendiğinde insanlarda bu düşünceyi başlatmak istemelerindendir. Bu düşünce ile ne sağlayabilirler; 1. si savaşa gerek kalmadan insanlar panik halindeyken savaşla ört bas ederek yaptıkları şeyleri savaş paniği ile değil virüs paniği ile yapabilecek olmaları,
2. si 17 mart ilk ölüm haberinden sonra borsanın sürekli yukarı seyrettiğini göz önünde bulundurduğumuzda ekonomik açıdan sadece Türkiyede değil dünyada çok iyi spekilasyona sebep olup parayı araya ky almadan çok rahat el değiştirebilmeleri arada da ky yi herzaman ki gibi tokatlamaları,
3. sü insanlara takılması hedeflenen mikroçip için insanları ya bak ölümlerde artıyo algısıyla çip taktırmaya algısal hazırlamaları.
Dolayısyla e devlet ten tespit ettiğiniz şeyler tespit edip yaygarasını yapmanızı istedikleri şeyler.
E devlet yalan mı diyceksiniz değildir tabi önceden başka illere kayıtlı ölüm gözüken bireyler şimdi istanbulda öldüğü için istanbul sistemine kayıtlı gösterilerek sayı fazlalılığı görüntülenmiş olabilir. Yada başka yollarlada mümkündür. Ancak istenen paniktir ne olursa olsun paniğe sebep olabilecek hiçbir habere imza atmamak lazım. İstemedikleri gibi bu durumu algısal bi yönlendirmeyle asıl istedikleri durum olduğunu unutmamak lazım diye düşünüyorum.

trackback
Covid-19 Verileri Neden Tartışmalı? | Koronavirüs - Mutlaka Oku
4 yıl önce

[…] Gerçek Ölüm Sayısı; Türkiye | Koronavirüs […]

mutlakaoku.com | Pdf Kitap İndir | Telecharger Livre GratuitDescargar Libros Gratis | Free pdf download | Kostenlose eBooks |
2
0
Bu konuda sen ne düşünüyorsun? Yaz Mutlaka Okunsun...x