Flood'un Yayınlandığı Tarih:10 Şubat 2020 @ 03:54
45 yıl önce bugün Türkiye’nin Eurovision yolculuğu resmi olarak başlamış, yapılan ulusal elemede ülkeyi ilk kez katılacağı yarışmada temsil edecek şarkı belli olmuştu: Semiha Yankı – Seninle Bir Dakika.
- Son finale kalan Atilla Atasoy, Yeşim, Yeliz, Füsun Önal gibi isimlerin şarkılarını geride bırakan Semiha Yankı’nın şarkısı başka bir şarkıyla aynı oyu almış, çekilen kura sonucunda birinci sayılmıştı: Sonraki kuşakların Hababam Sınıfı’ndan hatırlayacağı Cici Kızlar – Delisin.
- Aynı yıl elemelerde tanınmayan biri tarafından seslendirilen bir başka şarkı vardı ki; halk oylamasında 1. çıkmasına rağmen jüri oylarının Seninle Bir Dakika ve Delisin’e gitmesi sonucu 4.’lüğe düşse de (yine bkz. Hababam Sınıfı) hafızalarda unutulmayacak bir yer edinmişti.
- 22 Mart 1975’te İsveç’in başkenti Stockholm’de düzenlenen yarışmada Seninle Bir Dakika yalnızca Monako’dan 3 puan alarak sonuncu olmuş ve Türkiye’nin katıldığı ilk yarışma hüsranla sona ermişti.
- 1976 ve 1977’de düzenlenen yarışmalara katılmayan Türkiye, 1978’e ülkenin o dönemki en büyük çıkışlarından birini yapan bir popstarla, Nilüfer ve Grup Nazar’la katılmış ancak toplayabildiği 2 puanla 0 çeken Norveç’in önünde on sekizinciliği Finlandiya’yla paylaşmıştı.
- 1979 finalleri ise siyasetin gölgesinin düştüğü ilk final oldu. Ülke elemelerini kazanan Maria Rita Epik’in Seviyorum şarkısı TRT tarafından “Dışişleri Bakanlığı önerisiyle evsahibi İsrail’in Kudüs’ün statüsünün değiştirilmesi ısrarını protesto amacıyla” finallere gönderilmedi.
- 1980 finalleri ise dünyanın o günkü konjonktürüne uygun şarkıyla katılma fikrinin hayata geçirildiği ilk finaller oldu. 1973’te patlak veren ve dünya için sarsıcı etkileri olan petrol krizine ithafen Ajda Pekkan’ın Petrol şarkısı 23 puanla 15. sırayı aldı.
- Modern Folk Üçlüsü & Ayşegül Aldinç ve Neco’yla katılınan 1981 ve 1982 finallerinin ardından Çetin Alp’in Opera şarkısıyla gidilen 1983 Türkiye’nin dibe çakıldığı yıl olarak tarihe geçti. Opera ülke tarihinde ilk kez 0 çekti ve sonuncu oldu.
- Alınan başarısız sonuçlara rağmen Eurovision, Türkiye’de giderek daha çok bir milli mesele haline gelmiş, Avrupa ülkelerine karşı bir onur mücedelesi olarak algılanmaya başlamıştı. Bununla birlikte Beş Yıl Önce On Yıl Sonra ve MFÖ ile gidilen 1984 ve 1985 de hüsranla bitmişti.
- 1986 dünyanın aşina olduğu bir konuya değinen bir şarkıyla gitme taktiğinin 2. kez uygulandığı ve kısmen başarılı olduğu yıl oldu. O yıl tüm dünyanın konuştuğu, 76 yıl aradan sonra görülen Halley takımyıldızına ithafen yapılan Halley (Klips ve Onlar) 53 puanla 9.’luğu kazandı.
- Ülke tarihinin o ana kadarki en büyük başarısının alındığı 1986’den bir yıl sonra Türkiye’nin yeniden dibe çakıldığı bir yarışma oldu 1987 finalleri. Seyyal Taner’in seslendirdiği Şarkım Sevgi Üstüne 0 puanla yarışmadan sonuncu olarak ayrıldı.
- Ardından gelen yıllarda Eurovision finalleri Türkiye için kötü sonuçların alındığı yarışmalar olarak istikrar gösterdi. MFÖ, Grup Pan, Kayahan, İzel, Reyhan & Can, Aylin Vatankoş gibi isimlerin seslendirdiği şarkılar herhangi bir başarı kazanamadan ülkeye döndü.
- SSCB ve Yugoslavya’nın dağılması yüzünden katılımcı ülke sayısının arttığı, ön eleme turunun ve son 5 ülkenin sonraki yıl katılmaması kuralının ilk kez uygulandığı yıl oldu 1993. O yıl Burak Aydos’un Esmer Yarim şarkısı 21. oldu ve Türkiye 1994 için katılım hakkını kaybetti.
- 1995’te Arzu Ece’nin Sev ve 1996’da Şebnem Paker’in Beşinci Mevsim şarkıları bekleneni elde edemezken ülke tarihinde ilk kez iki yıl üst üste finallere giden isim olan Şebnem Paker 1997’de ben dahil pek çoklarına göre ülkenin gelmiş geçmiş en güzel şarkısı Dinle ile 3. oldu.
- Şebnem Paker’in elde ettiği bu büyük başarının aşılması için 6 yıl daha beklemek gerekece, 2003’te Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen finalde Sertab Erener’in seslendirdiği Everyway That I Can, otoritelerin favorisi Rus t.A.T.u.’nun önünde birinciliği kazanacaktı.
- 1997’den farklı olarak 2003’te Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya gibi gurbetçilerin yoğun yaşadığı ülkelerde halk oylaması yapıldığı ve Türkiye’nin Almanya hariç (10 puan aldı) tümünden 12 puan aldığı gözönüne alındığında Dinle’nin de ne büyük bir iş başardığı görülecektir.
- 2003’ün Türkiye’ye dair bir diğer notu da tarihinde ilk kez hem Güney Kıbrıs’tan (8) hem de Yunanistan’dan (7) yüksek puanların gelmesiydi. Yarışmanın tam da Annan planı sürecinde Kıbrıs’ta barış umutlarının yeşerdiği bir dönemde yapılması bu durumun önemli etkenlerindendi.
- 2003’ten önceki son üç yarışmaya İngilizce / Türkçe şarkılarla katılan Türkiye’nin tarihinde ilk kez tamamı İngilizce bir şarkıyla katılması da tartışılmış, bazı kesimlerin tepkisini çekmişti. Sertab’ın İngilizce bilmeden İngilizce bir şarkıyla kazanması da ilginç bir detaydı.
- Hüsranlarla geçen yıllarda ülke gündeminde önemli yeri olan Eurovision’un 2003’ten sonra değerini kaybetmesi de dikkat çekiciydi. Bazı analistler ülkenin Avrupa kompleksiyle hesaplaşması ve yarışmanın kazanılabilir olduğunu gördükten sonra sıradanlaşması olarak değerlendirdi.
- Sonraki yıllarda Mor ve Ötesi, Athena, maNga, Yüksek Sadakat, Kenan Doğulu, Hadise gibi yüksek profilli isimlerle gidilen yarışmada Athena, Kenan Doğulu ve Hadise ile dördüncülük; maNga ile gidilen 2010’da ise ikincilik kazanıldı.
- 2013’te TRT EBU’nun ayrıcalıklı üyeleri Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya ve İtalya yüzünden halk oylarının ağırlığının düşürülmesine ve direkt finale katılmalarına tepki için yarışmadan çekildi. Böylece Love Me Back (2012, Can Bonomo) Türkiye’nin son Eurovision şarkısı oldu.