Flood'un Yayınlandığı Tarih:26 Haziran 2017 @ 07:20
“Hatay Türk toprağı oldu.”
- Doktor günde 20 saat yatmasını söyledi. Ama O, Hatay için sahaya indi. Yorgundu, bitkindi ama diz çökmedi. Viranşehir… Mayıs / 1938
- Çizmesinde yedi savaş meydanının tozu olan büyük komutan… Hastalığa yenilecek değildi ya… Elinde bastonu, sahada… HATAY için…
- Fransızlar hasta olduğunu yazınca, dayanamadı. Sahay indi. Fakat gerçekten çok hastaydı. Yaşamını hiçe saydı. HATAY için.
- 24 Mayıs’ta Mersin’den Adana’ya geçti. Fransızlara mesaj vermek istiyordu. Ordusunun başında, resmi geçirleri tam 4 saat ayakta izledi.
- Yorgundu, bitkindi, karnı su toplamıştı. Bir ara bayılacak gibi oldu, yaveri Salih yetişti. Oturmasını söyledi. Oturmadı. Salih’e yaslandı.
- Aynı gece, Antakyalı gazeteci Selim Çekenk’in kapısı çaldı. Gelen Atatürk’ün hususi yaveriydi. Bazı resimler getirmişti ve bir de talimat…
- Resimlerin gazetede yayınlanmasını istiyordu. Selim resimleri aldı. Halep’e doğru yola çıktı. Yerel gazetenin sahibi Ermeni’yi buldu.
- Saat gece üç… Baskıya yetişti. Ertesi sabah Atatürk’ün ordu önündeki resmi Atayolu gazetesinde… Fransızlara mesaj verilmiş oldu.
- Gazeteyi gören Fransızların hastalık umudu sönmüş, Türkler ise umutlanmıştı. Atatürk sapasağlam ordunun başındaydı. Selim görevi başarmıştı.
- İşte, Atayolu gazetesinin 25 Mayıs 1938 tarihli manşeti ve o meşhur fotoğraf: Şarkın Güneşi Başucumuza İndi!
- Ertesi gün ateşi yükseldi. Acilen İstanbul’a dönmek zorunda kaldı. Ve Atatürk’ü ölüme götüren sancılı süreç başladı….
- Mustafa Kemal ucunda ölüm olduğunu bilmesine rağmen, Hatay için canını ortaya koymuştur. Biz Hatay’ı aldık. Karşılığında onu verdik.
- Koca Atatürk, bir Hatay için ölüme yürüdü… Bu vatanın ne kadar değerli olduğunu varın, siz düşünün.
- Onun uğruna öldüğünü, yaşatmak borcumuzdur. Ruhu şad olsun. Büyük adamdı.
[…] OKU; Hatay’ın Kurtuluşu İçin Atatürk Ne yaptı? […]