Erdoğan’ın Moralsiz Ayasofya Açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Ayasofya açıklaması sırasında son dönemde görmediğim kadar moralsiz gördüm. Daha bir yıl önce Ayasofya’yı ibadete açma fikri gündeme getirildiğinde “Önce karşısındaki Sultanahmet’i doldurun, provokasyonlara gelmeyiz” demişti.

  • Erdoğan’ın bir yıl içerisinde bu açıklamasının tam zıttını eyleme dökmesi Türk siyaseti için yeni değil, Cumhurbaşkanı siyasi kariyeri boyunca pek çok kez bugün A dediğine yarın B dedi. Burada yeni olan AKP’nin ilk kez Türkiye’yi kimlik politikasına sıkıştırma gayretlerinin Etkisiz kalmasından endişe duyması.
  • Erdoğan’ın moralsizliği de buradan kaynaklanıyor. Ayasofya hamlesinin temel motivasyonu, aşırı derecede bozulan makro ekonomik dengelerin artık kimlik politikalarıyla konsolide edilebilen kitleleri teskin edememesi.
  • Zira bu kitleler zaten ekonomik yoksulluğa alışkın olmalarından ötürü, büyük kazanç hırsları taşımıyorlardı ve minik yardımlarla gönülleri alınabiliyor, onlara seçkinler karşısında özgüven kazandıran, kendileri gibi görünen, davranan liderleri sayesinde modernitenin onları horgören bakışından kurtulduklarını hissediyorlardı.
  • Bu maddi bir kazanımın çok ötesinde bir kabul görme ve manevi rahatlamaydı, kendi kimlikleri horgörülmüyor, aksine seçkinler yerden yere vuruluyor, görece az eğitimli olmak, halk bilgeliği şeklinde adlandırılarak muteber sayılıyordu.
  • Fakat son ekonomik başaşağı gidiş, artık bu kitlenin de eskisinden daha güvencesiz ve yoksul olmasına yol açtı. Artık İş ve İşçi Bulma kurumunun önündeki insanlar tv röportajlarında avazları çıktığınca yakınıyorlar, ceplerinden yalnızca bir iki madeni para çıkıyor, işçi kurumuna her gün kilometrelerce yürüyerek geliyorlar, salt bir umut uğruna.
  • Bu ekonomik kötüleşmeyi Covid de destekleyince, ekonomik kriz bundan böyle lafla savuşturulamaz oldu. Hükümetin ekonomiye ilişkin istatistikleri toplumun yalnızca seçkinleri için değil, diğer kesimleri için de inandırıcılığını kaybetti. Uzun süredir kullanılan “beka” meşrulaştırması artık işe yaramıyor.
  • Yeni krizde suç FETÖ’ye de atılamıyor. Yanlış Suriye siyaseti yüzünden Türkiye’ye gelen göçmenler, hali hazırdaki bir parça kırıntı işleri de çok daha düşük ücretlere razı olarak alıyor. İstanbul ve Ankara’nın yitirilmesiyle seçmen zaten AKP’ye bir ihtar çekmişti.
  • Yeni seçimde bu ihtarın artık daha büyük bir cezaya evrilmesinden çekiniyor Erdoğan ve bunda da haklı. Yeni ekonomik krizin faturasını artık CHP’ye kesmek de güç. Üst üste bu kadar yenilgi arasında AKP’ye yeni bir başarı öyküsü gerektiği için, Erdoğan en risksiz, en kolay ve en sansasyonel hamleye karar verdi:
  • Ayasofya’nın ibadete açılması. Kolay, çünkü Erdoğan’ın bu kararı önünde durabilecek bir mekanizma yok, sansasyonel çünkü 1935’ten bu yana mütedeyyin ve muhafazakar kesim bunu bağrında simgesel bir anlamda büyük bir düş olarak saklıyor.
  • Erdoğan şimdi gerçekleştirmesi pek kolay olan bu hamleyle hem tarihi bir başarı öyküsü inşa edebilecek: “65 yıl sonra Ayasofya’yı Batı(cılar)ın elinden geri alarak yeniden Müslümanların hizmetine verdi”

OKU; Ayasofya Neden Cami Oldu?

  • Hem de hali hazırdaki ekonomik krizi, ilerleyen günlerde “Batı bize Ayasofya’yı, onların kalplerini söküp aldık, cami yaptık diye düşman oldular, ekonomimize operasyon çektiler, o yüzden kriz var” diyerek, suçu Batıya atmak için bir meşrulaştırma elde edecek.
  • Bu hamleyi, AKP’nin eriyen oyları karşısında giderek çaresiz kaldığına ve tabanın bir kısmının da DEVA ve Gelecek Partisi’ne kaçmaması için böyle bir kolay kahramanlığa soyunduğunu düşünüyorum. Bundan böyle Erdoğan için başarı ve kahramanlık öyküleri yazmak için daha çok ekonomik kazanım gerekiyor.
  • Ayasofya hamlesi pek başarılı olmayacak. AKP ve Erdoğan da bunun farkında olduğu için, bence moraller bozuk. Umuyorum ki en yakın zamanda içine düşülen bu ekonomik girdaptan kurtuluruz ve işler yeniden tüm Türkiye için daha iyi bir hale gelir.

Yazar; Yalın Alpay

Abone ol
Bildir
guest
9 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm Yorumları Göster
Sabit Akca
Sabit Akca
3 yıl önce

bir evimiz vardı elimizde onuda müteahhitlerin önünü açmak için çıkardılar tam üç yıldır belediye iöe mücadele ediyorum şimdide evimizi satışa çıkarmaya çalışıyorlar çok düşük bir bedelle apartman bizim ama daireler sayılmıyor arsa sayılıyor böyle birşey olabilirmi dahada güç kaybedecekler bir evimiz vardı onuda elimizden alacaklar gönülülük esas diyorlar hepsi yalan derdinizi asla kimseye anlatamıyorsunuz ak partili bürokratlar chplilerin işini daha kolay hallediyor sebebide malum chpde ak partinin işini kolay hallediyor bununda sebebi malum vatandaşı düşünen yok 6306 sayılı yasa vatandaş depremde ölmesin diye değil ak parti müteahhitlerinin önünde engel kalmasın diye çıkarıldı.

Anonim
Anonim
3 yıl önce

O dönem ortada pandemi yoktu. Dünya büyük sorunlarla uğraşıyor bu yüzden pek Türkiye ile uğraşacak güçleri yok. Pandemi Erdoğan için büyük bit fırsat oldu. Pandemi olmasaydı ayasofya açılamazdı. Morelsiz olma nedeni insanların Erdoğanı drğildr danıştayı kahraman olarak görmesi

Anonim
Anonim
3 yıl önce

Bence bu hamle iç siyaseten degil tamamen dış siyaset amaçlı, zaten Yunanistan ve Rusya dışında sıkıntı çıkaracak ülke yoktu, ki Rusya da iç işleridir bizi ilgilendirmez dedi. Olay biraz da, önce Ayasofya sonra adalar Denizi ve Batı Trakya gözdağı…

Anonim
Anonim
3 yıl önce

Abi çok güzel bir dizi hazırlamışsın. Düşüncelerini aktarmış gelecek tahmininde bulunmuşsun. Lakin yapılan yorumlarda insanlar birbirine nefret saçan bir söylem kullanıyor. Biz bunu nasıl aşarız onunla ilgili de bir seri fena olmaz bence.

Anonim
Anonim
3 yıl önce

Boş.

EcpXdGoX0AcgGUj.jpg
Anonim
Anonim
3 yıl önce

Bir konuda ekleme yapmak isterim. Erdoganin moralsiz olmasının sebebi aslında bu ayasofya kararının kendisine ait olmaması. Biraz akepedeki ve yargıdaki islamcı grupların oyununa geldi onların diretmelerine karşı koyamadı bence. Yoksa kendisi ibadete açılmasını istemiyordu. Erdoğan ne kadar popülist bir siyaset yürütse de her zaman pragmatist olmuştur. Ayasofya gibi her yıl yüzmilyonlarca lira doviz getiren bir bacasız fabrikayı bir hiç uğruna işlevsiz hale getirmezdi. Ama düşen oy oranı ve tarikatların baskısı nedeniyle buna karşı çıkamadı.

Anonim
Anonim
3 yıl önce

Yalın hocam çok uzun zaman önce söylenmiş bir söz ama günümüz Türkiyesinde daha bir anlamlı oluyor sanki.

EcoYxhNXoAErfj5.jpg
Anonim
Anonim
3 yıl önce

“Morali bozuktu”
“Sen önce ekonomiyi duzelt”
Minvalindeki açıklama için fazla kelime oyunu yapmışsınız.
Konunun ekonomiyle bir ilgisi yok (duzelmesi gereken bir ekonomi var)
Moral bozuklugu olarak gördüğünüz duygu durumunu anlamanız da çok zor!

Anonim
Anonim
Cevap verdi;   Anonim
3 yıl önce

Ya Bizanstan kalma bir katedrali cami yapmaya sevinmek nası bir eziklitir ya. Yurt dışında bir camii gasp edilip katedral yapılsa götünüz yırtılana kadar bağırırsınız. Çünkü ortalama bir primattan daha aşağısınız.

mutlakaoku.com | Pdf Kitap İndir | Telecharger Livre GratuitDescargar Libros Gratis | Free pdf download | Kostenlose eBooks |
9
0
Bu konuda sen ne düşünüyorsun? Yaz Mutlaka Okunsun...x