Flood'un Yayınlandığı Tarih:6 Mayıs 2020 @ 22:56
#İdlib ve #Libya konusunda sosyal medya ve bazı haber sitelerindeki dezenformasyon ve provakatif paylaşımların artması dikkatinizi çekmiştir. Bunun sebebini merak ediyor veya “like” uğruna yapıldığını sanıyorsanız aşağı doğru buyurun.
- Malum, gözleriniz Coronavirus salgını ve İdlib’e dikilmişken, size Rusya’dan çıkan ve dünyayı sessizce kırıp geçiren bir başka virüsten bahsetmek istiyorum. Üstelik ülkemize uzun zaman önce sıçramasına rağmen henüz önlem almadığımız bir virüs. Rusça adı: активные мероприятия
- Vücuda girdikten sonra temas ettiği hücreleri bir birine düşman ederek hastalık veya ölüme sebebiyet veren bu virüs, Coronavirüs, Ebola veya Domuz giribinden bile eski. İlk teşhisiyle bugün 60 yaşında olan bu virüsün diğerlerinden büyük bir farkı var: Biyolojik değil.
- Şimdi bu virüsün Türkçe adını yazayım: “Aktif Önlemler” Bu adı daha önce duyduysanız zaten tedbirinizi almışsınızdır ancak ilk kez duyuyorsanız lütfen dikkatle okumaya devam edin. Zira bu virüse yakalanmış olma ihtimaliniz var.
- Rus istihbarat teşkilatı KGB tarafından geliştirilen “Aktif Önlemler” virüsünün en büyük amacı, hedef toplumların gerçeklik algısını kendilerini, ailelerini, toplumlarını ve ülkelerini savunamayacak şekilde değiştirmek. En azından KGB “Aktif Önlemleri” böyle tanımlıyor.
- Yani bu virüsün temel amacı, hedef ülkelerde gerçek ve kurgu arasındaki farkı anlama yetisini kaybeden bir toplum oluşturmak.
- • Peki nasıl? Açıkçası Rusların 60 yıllık tecrübeye dayanan bu sırrını bir tweet serisinde anlatmak oldukça zor ancak en özet haliyle şu şekilde:
- Kimilerine göre en iyisi olan KGB, soğuk savaş sonrası dünyanın henüz tanışmadığı çok ilginç bir masa daha kurdu. Adına “Aktif Önlemler” verilen bu masa, sahte belge düzenlemek, adam kaçırmak ve en önemlisi dezenformasyon alanında uzmanlaşmaya başladı.
- Ancak yıllar içinde masanın dezenformasyon ayağı öyle etkili hale geldi ki, farklı masadakiler de dahil olmak üzere tüm KGB ajanları mesailerinin %25’ini sahte haber için fikir bulma talimatı aldı. Üstelik bunun için teşkilatta yıl sonu değerlendirmesi bile yapılıyordu.
- Tabi başlarda masasının ana hedefinde ABD kuruluşları vardı. Şimdi biraz ileri saralım: Yıl 1983. Hindistan’ın The Patriot gazetesinde, “AIDS virüsünün zenciler ve gayleri öldürmek için Pentagon tarafından geliştirildiği” ileri sürülen bir haber yer aldı.
- Hindu gazetesindeki haber kimsenin dikkatini çekmedi ancak 2 yıl sonra (AIDS’in tavan yaptığı dönem) önde gelen bir Rus gazetesi, The Patriot’un makalesini kaynak gösterip, Doğu Almanyalı iki profesörden iddiayı doğrulatarak haberi tekrar yayına verdi. Haber bu kez patladı.
- 80 ülkede 270’den fazla haber yapılan bu idda, önce AIDS’ten en muzdarip Afrika ülkeleri, daha sonra ise Avrupa merkezli gazetelerce başlıklara taşınınca ABD’ye karşı müthiş bir öfke oluştu. Durum, bazı ABD elçilerin kovulması ve askeri işbirliğin durdurulmasına kadar gitti.
- Tam bu noktada milyonlarca Amerikalı tarafından izlenen ABD’li haber kanalı CBS’in ünlü spikeri Dan Rather, Hindu gazetesinden başlayan bu iddayı kanalına taşıyınca Rusya altın vuruşunu yapmış oldu. Haber tam 5 yıl sonra ABD’ye ulaşmış ve ama amaç hasıl olmuştu.
- ABD halkı devleti sorguluyor, büyük protestolar düzenliyordu. Süper güç ABD, Rusya’nın yeni silahına karşı savunmasızdı. Yıllarca devam eden benzer dezenformasyonlar Reagan’ın başkanlığında dosya olarak Rus lider Gorbaçov’a iletilmiş, Gorbaçov özür dilemek zorunda kalmıştı.
- KGB’nin dezenformasyon saldırılarının sıralı 7 maddesi: 1- Hedef toplumdaki ekonomik, demografik, cinsel, dilsel, dinsel, bölgesel ve etniksel çatlakları ve sömürülebilecek hassas noktaları bulmak. Ana hedef: İnsanlara birbirlerine olan güvenini kaybettirmek.
- 2- Kimsenin kurgu olduğuna inanmayacağı büyük bir yalan ortaya atmak. 3- Gerçeklik ambalajına sarmak Toplumsal infialin en etkilisi, içinde küçük doğruluk payı olan haberlerdir. Çünkü sonrasında içine yerleştirilen tüm yalan ve kışkırtmalar doğru olarak görülür.
- 4- Elini saklamak; Haberi başka bir yerden gelmiş gibi göstererek, haberin kaynağının araştırılma ihtimaliyle iddayı daima “aktarmak”. (Hindu Patriot gazetesi) 5- Kullanışlı ahmak bulmak; Zira kullanışlı ahmaklar, verilen mesajı hedef kitleye ulaştırmanın en iyi yoludur.
- 6- Yapılan haberlerin maksadı ve kaynağının farkedilmesi durumunda kat-i dille yalanlamak. 7- En önemlisi işlemi hemen meyve vermesini beklemeden uzun vadeye yaymak. Zira hedef ülkede büyük siyasi bir etkiye yol açmanın yolu uzun vadeli dezenformasyondan geçer.
- Günümüzde bu silah, KGB’nin elinde büyüyen ve dezenformasyon ustası olan Putin ile hiç olmadığı kadar güçlü ve aktif kullanılmakta. RT (Russia Today), Sputnik ve Internet Research Center gibi Putin tarafından açılan kurumlar da bu silahın adeta namlu görevini görüyor.
- Peki sadece Rusya mı? Tabiki değil. Sorun tam olarak da bu zaten. Rusya’nın bu silahını 80’li yıllarda keşfeden başta ABD ve Avrupa, aynı silah ile Rusya başta olmak üzere diğer ülkelere karşı kullanmaya başladı. Her ülke kendi RT ve Sputnik’ini kurdu.
- Ne yapmalıyız? – Özellikle infial ve öfke hissi veren haberlerin kaynağı sorgulanmalı – Haberi en az 2 güvenilir yerden teyit etmeli – Provakasyon yapan “kullanışlı ahmaklara” karşı dikkatli olunmalıdır. (SON)