Flood'un Yayınlandığı Tarih:9 Şubat 2020 @ 08:26
Aristotales hareketsizliğin doğal durum olduğunu iddia etti. Bir kuvvet veya itme olmadan kütle harekete geçemezdi. Bu yüzden ona göre dünya hareketsizdi. Bu düşünceye göre ağır bir cisim hafif bir cisimden daha hızlı düşmeliydi çünkü yere doğru çekimi daha güçlüydü.
- Galileo düşüş hızına kütlenin etkisinin olmadığını ve cisimlerin ağırlığa bağlı olmaksızın aynı hızla düştüğünü ölçümledi. Aynı zamanda Galileo Aristotales’in aksine dünyanın evrenin merkezi olmadığnı ve güneşin etrafında döndüğümüzü ispatladı (Kopernik’le aynı görüş).
- Bu ispat İncil öğretilerine ters olduğu için Galileo’yu engizisyon mahkemelerinde yargılanmaya götürüyordu. Galileo engizisyondan af diledi. (İlginç tespit; Avrupa’da bilimin atağa kalktığı yıllar bilime karşı en ağır Kilise baskısının olduğu yıllardır).
- Newton Galileo’nun ölçümlerini (farklı kütlelerin aynı hızla düşmesi) hareket yasalarında temel aldı. Kütleçekimi kuramını ileri sürdü. Bir cisim diğerine bir kuvvet uygularsa diğeri de ona zıt yönde aynı kuvveti uygular. Etki tepkiye eşittir.
- Hem Aristoteles hem de Newton mutlak zamana inanıyordu. Yani, iki olay arasındaki zaman aralığının kesin olarak ölçülebileceğine, iyi bir saat kullanılması koşuluyla her kim ölçerse ölçsün aynı sonuçlara varılacağını düşünüyorlardı.
- Maxwell’in deneyleri radyo ve ışık dalgalarının sabit bir hızda yol aldığını ortaya koyuyordu. Bu kuramın, Newton’un mutlak hareketsizlik halinin olmayışı kuramıyla uzlaşması zordu. Bu çelişkiyi aşmak için uzayda olduğu varsayılan ‘esir’ maddesi ileri sürüldü…
- Einstein hepsini sildi. Esir diye bir maddeyi kuramlamak gereksizdi. Einstein’ın ortaya attığı görelilik kuramına göre zaman her insan için aynı işlemiyordu. Yani mutlak bir zaman inancı yanlıştı…
- Bu kuram 1962’de, bir su kulesinin tepesine ve dibine yerleştirilen çok duyarlı saatlerle denendi. Kulenin dibine yerleştirilen ve yeryüzüne yakın olan saatin, genel görelilik kuramına tamamen uygun olarak daha yavaş çalıştığı gözlendi.
- Diğer taraftan Kuantum teorisi ile aslında olmadığımızı öğreniyorduk. Şaşırtıcı bir durumdu, klasik fizikle çelişki arz ediyordu fakat bu teoriyle yarı iletkenleri geliştirip bilgisayar teknolojisini çok ilerlettik.
- Einstein MAKRO düzeyde görelilik kuramlarıyla ilgilenirken MİKRO düzeyde kuantum teorileriyle uğraşıp Bohr gibi bilim adamlarıyla ciddi tartışmalara giriyordu… Bana göre en orjinal Einstein sözleri bu tartışmalarda söylenmiştir. Örn; Tanrı zar atmaz…
- Stephen Hawkings galaksilerin düzenini açıklama derdindeki görelilik kuramı (MAKRO) ile atom altı parçacıkların düzenini açıklama derdindeki Kuantum teorisini (MİKRO) birleştirip tek kuram haline getirmek için uğraştı…
- Bu sayede hayatın ne anlama geldiğini, nereden geldiğimizi ve nereye gideceğimizi öğrenebilecektik. Fakat başarılı olamadı, bunu kendisi de biliyordu. Çünkü kuramlar birleştirilemeyecek kadar kompleksti, insan beyni yetersizdi…
- Başarılı olamadı fakat arkasında bıraktığı birçok fikir yeni çağ için esin kaynağıdır. Bilgi, Ağ ve Zaman üzerine yazdıkları insan beyninin yetersizliği sonucu ortaya koyamayacağı Kuantum&Görelilik birleşmesini gelecekte sağlayacaktır.
- Buna dönüşüm için artık insan beyinlerinden müteşekkil ağlar yerine süper bilgisayarlardan müteşekkil ağlar kullanılacak. İnsan beyninin yeterli olamadığı iki kuramdan tek ve son kuram çıkarma başarısını belki de onlar gösterecek.
- Bunun en güzel ispatı insanoğlunun tarihinde Bilgi&Ağ&Zaman bütünleşmesi (üst üste gelmesi) sonucu neler ortaya çıktığıdır. Eskiden at patikaları, sonra ticaret yolları, ardından demiryolları ve otobanlar ve en sonunda internet ile kurgusu devam eden ağ daha çok sürprize gebe…
- Gelecekte tamamlanmış, zamanın bütün canlılar için aynı değerleri gösterdiği (görelilik farketmeksizin – RTOI) mükemmel bir ağ ve bu ağ üzerinde bilgilerin eş zamanlı aktığı bir kurgu Hawking’in mirasıdır…
- Stephen Hawking gelecekte# bu konulara kafa yoran son biyolojik beyinlerden en önemlisi olarak anılacaktır. Teşekkürler Hawking #RIP
Kardesim, Aristoteles soyle dedi, Galileo boyle dedi konusuyorsun da bu adamlarin cevap verme imkani var mi? Arkalarindan atip tutmak kolay. Bu soylediklerini yuzlerine soyleyemiyorsan burada ahkam kesme hic.
Mikemmel ? görüyorsunuz. Anlatmaya gerek yok. Görüyorsunuz ? emeğinize sağlık gerçekten çok güzel bir flood
[…] OKU; Bilgi Ağ Zaman […]