Yazı Yazma Yeteneği Nasıl Geliştirilir?

Flood'un Yayınlandığı Tarih:16 Ekim 2019 @ 12:43

Twitter’da flood okuyarak bigileneceğini zanneden ve buna hakikaten inanan bir kitle var. Bilgi edinmek, zihinsel algoritmayla orantılıdır ve bu emek ister. Zihinsel algoritmanın nasıl geliştirileceğine dair herhangi bir anlatı olduğunu düşünmüyorum.

  • Bu yöntemi birisinin bize anlatmasına gerek kalmadan anlayabileceğimiz şeklini biliyorum. O da kitaplar. Kitaplar bize, biz farkında olmadan çok şey katar. Bir zaman sonra artık yazı yazma yeteneğimizin, diksiyonumuzun düzeldiğini görürüz.
  • Ancak yazı yazma yeteneğimizin yalnızca okumakla kazanılmayacağını söylemeliyim. Bu hem okuyup hem de düşündüklerimizi yazmaya çalışmakla kazanılabilen bir yetenek. Ve sürekli gelişen bir durum. Yazım uslubu okuduğumuz kitapların uslubuna göre zaman zaman değişir.
  • Örneğin batı felsefesinde pişen bir okuyucu Türk Edebiyatı uslubunda yazamaz. Türk Edebiyatı okuyan biri de Sosyoloji uslubuyla yazamaz. Aynı zamanda konuşamazlar da. Misal ben bunları yazarken bile aynı durumları yaşıyorum.
  • Neden Peyami Safa gibi yazamıyorum? Neden hep benden çıkan ürün benim dışımda kimsenin ürettiğine benzemez? Ya da neden başka biri benim gibi yazamaz? Bu soruların bir tek cevabı var: özgünlük.
  • Özgünlük, bulunduğumuz yerden gördüğümüz manzarayı elimizdeki kağıda çizmeye benziyor. Benim yerimde benden başkası oturmadığına göre haliyle benim çizeceğim resmi benden başkası çizemez. Aynısı senin için de geçerli. Ve herkes için.
  • Ben kendi yerimde oturmama rağmen senin oturduğun yerden manzaranın nasıl göründüğünü tahmin ederek resim çizmeye çalışırsam; az çok elimdeki kâğıda bir şeyler karalarım ama çizdiğim bu resim seninkiyle karşılaştırıldığında hangisinin sahte hangisinin gerçek olduğu anlaşılır.
  • Taklit ederek yazmak, taklit ederek konuşmak da aynen yukarıdaki örnekteki gibidir. Bilginin en üst sınırı hiçbir şeyi taklit edemeyeceğimizi, yalnızca kendimiz olabileceğimizi bilmektir. Zaten başka şansımız yok.
  • Şimdi ben bunları neden yazdım? Yukarıda flood okumakla bilgileneceğini zannedenleri eleştirdiğim halde neden bunu kendim yapıyorum? Cevabı açık. Yazı yeteneğimi tam da yazarak geliştiriyorum. Yazarak düşünüyorum. Tıpkı şu anda yaptığım ve son noktaya karar vermiş olduğum gibi.

Yazar; Onur Çetinkaya

Abone ol
Bildir
guest
2 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm Yorumları Göster
arda
arda
3 yıl önce

Ferhan Şensoy ustası Tahir Alangu’ya soruyor bu mevzuyu:usta diyor ki: “Her gün en az 20 sayfa yazacaksın. Esnaf nasıl belli bir saatte dükkanı açıp tezgahın başına geçiyorsa sen de daktilonun başına geçeceksin. ilham gelmemiş, sonra gelecekmiş, şimdi müsait değilmiş falan yok.Hiç bir şey bulamazsan o an gözlediklerini yazacaksın. Camdan gördüklerini yazacaksın. Otabüsün geç geldiğini, ağaçtaki kuşları yazacaksın. Kimi zaman hiç bir paragrafı kullanmazsın, kimi zaman arasından bir-iki pasaj çıkar kitaplarına yerleştireceğin, kimi zaman yirmi sayfanın tamamı bir kitaba girer.”

Minik böcük
Minik böcük
3 yıl önce

Çok teşekkür ederim gerçekten etkili bir teknik hatta kendi kendime güzel ve küçük hikayelerde yazıyorum.


Last edited 3 yıl önce by Minik böcük
mutlakaoku.com | Pdf Kitap İndir | Telecharger Livre GratuitDescargar Libros Gratis | Free pdf download | Kostenlose eBooks |
2
0
Bu konuda sen ne düşünüyorsun? Yaz Mutlaka Okunsun...x