Flood'un Yayınlandığı Tarih:3 Ocak 2021 @ 06:31
Yaklaşın! Size biraz çarpıntı/ritim bozukluğundan bahsedeceğim. Polikliniğimize çok sık başvuru sebebi olan ve çoğunda tam bir çözümün sağlanamadığı bir durumdur. Biraz uzun bir flood olacak ama faydalı olacağını umuyorum. Paylaşarak yayalım, etrafımızdakilere duyuralım.
- Çarpıntı kişinin kalp atışlarını güçlü veya hızlı olarak hissetmesidir. Çarpıntı hisseden birinin aklına öncelikle akla ritim bozukluğu gelir. Ritim bozukluğu, kalbin normal yerinden değil yine kalpte bulunan başka bir odaktan uyarılması sonucu oluşur.
- Bazı ritim bozuklukluları hayati öneme sahip olup bazıları iyi seyirlidir ve kendiliğinden düzelir. Kişinin çarpıntı şikâyeti geliştiğinde ritim bozukluğu geçirip geçirmediğini anlaması kolay değildir. Fakat ayırt etmek için bazı ipuçları vardır. Bunlara kısaca değinmek isterim.
- Sigara içenlerde genellikle vücut susuz kaldığında çarpıntı şikâyeti ortaya çıkabilir. Eğer sigara içtikten sonra başlayıp kısa süren ve sigaradan bir süre uzak durunca düzelen bir çarpıntınız varsa ritim bozukluğu değil sigaraya bağlı kalp hızının artışı akla gelmelidir.
- Günlük hayatta çarpıntınız yokken heyecan, sinir, stres ve korku gibi olaylardan sonra çarpıntı hissediyorsanız çarpıntının sebebinin ritim bozukluğu değil panik atak olma ihtimali fazladır. Bu durumu sizin ayırt etmeniz çok kolay olmayabilir ve doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.
- Günlük hayatta su tüketimine dikkat etmeyip susuzluğunuzu çay veya kahve ile geçiştiriyorsanız çarpıntı hissetme ihtimaliniz yüksektir. Fazla çay ve kahve tüketimi kalp hızını arttırmak suretiyle çarpıntı şikayetine neden olabilir.
- Tansiyon problemi olan birinde henüz ilaç kullanımı ile tansiyon değerleri kontrol altına alınamamışsa sık sık çarpıntı şikâyeti ortaya çıkabilir. Bu durumda asıl problem ritim bozukluğu değil hipertansiyondur ve tansiyona yönelik tedavi yapılması gerekir.
- Tiroid problemi yaşayan hastalarda ve tiroid hormonu kullananlarda ilacın dozundaki en ufak bir eksiklik veya fazlalıkta çarpıntı şikayeti ortaya çıkabilmektedir. Genellikle ritim bozukluğu olmasa da bu hastalar sıkı takibi bırakmamalıdırlar.
- Bizde ritim bozukluğu kuşkusu uyandıran bazı hasta grupları vardır. Kalp yetersizliği, psikiyatrik ilaç kullanımı, ileri yaş ve kalp damar hastalıkları bunlara örnektir. Bu durumlara sahipseniz ve ani başlayıp 15 dk’dan uzun süren çarpıntınız varsa mutlaka doktora gözükmelisiniz.
- Sonuç olarak çoğu çarpıntının sebebi ritim bozukluğu değildir ve günlük alışkanlıklarımızın değiştirilmesiyle düzelebilir. Fakat riskli bir kalp hastalığına sahipseniz ve çarpıntınız sık tekrar edip uzun sürüyorsa mutlaka kardiyolojiye gözükmelisiniz. Sağlıcakla kalın.