Robert Smalls’ın kısa hikayesi:

- 1839 yılında tıpkı baba ve annesi gibi köle olarak doğdu. Annesi bir köle hizmetçi olarak çalışıyordu. 12 yaşına gelince efendisi tarafından bir otelde çalışması için kiralandı. Denizlere büyük tutkusu vardı.

- Bir başka efendinin yanında gemilerde çalışma başladı. Bu onun hayatını değiştirdi gemi kullanmaya kadar gemilerle ilgili her şeyi öğrendi. Amerikan iç savaşı başladığında mürettebatının da çoğu köle olan bir savaş gemisinde köleydi.
- Diğer köle arkadaşlarınıda ikna ederek gemiyi kaçırdı ve arkadaşları tarafından da geminin kaptanı ilan edildi. Önce gemiyi ailesinden olduğu bir rıhtıma yanaştırıp onları da gemiye aldı.
- İnanılmaz bir denizcilik becerisi göstererek gemisini diğer gemilerden ve liman kalelerinden saklayarak Birleşik Devletler (yani kuzey) tarafına geçerek gemiyi onlara teslim etti. Böylece hem kendini hem ailesini hemde tayfasını kölelikten kurtardı.
- Bu üstün başarısından sonra aynı gemiye komutan olarak atandı. Gemisiyle savaşa önemli katkılar sundu. Savaşın ardından, Smalls memleketi Beaufort’a döndü ve ABD Kongresi’nde bölgesini beş dönem temsil etti.

- Smalls 1868’de Güney Carolina Temsilciler Meclisi’ne ve daha sonra 1870’te Güney Carolina Senatosu’na seçildi. 1875’ten 1879’a (arka arkaya iki dönem), 1882’den 1883’e ve tekrar 1884’ten 1887’ye kadar ABD Kongresi’nde görev yaptı.
- Ayrıca 1866 yılında İç Savaşın Afrikalı-Amerikalı gazileri için kurulan kardeşlik örgütünün bir üyesiydi. İş insanı olarak ticaret ile uğraştı, yayıncılık da yaptı Smalls, Başkan Abraham Lincoln’ün değerlerini yansıtan Güney Carolina Cumhuriyetçi Partisi’ni kurdu.
- 23 Şubat 1915’de Öldüğünde Mezarının yakınında şerefine bronz bir büst dikildi. Hikayesinin çok küçük bir bölümünü aktarabildim. Fırsatınız olursa bu büyük adamın hayatını mutlaka öğrenin. Hayatını anlatan diziler de çekildi diye kalmış aklımda. Film var mı bilmiyorum.



Pelikan Grubu | Pelikancılar Kimdir?
Menzil Tarikatı; Gavs Kimdir? Nasıl Çalışırlar? Mal Varlıkları Nedir?
Serkan Kurtuluş Kimdir?
Kesinleşmiş Cezanın ne kadarı Cezaevinde yatılır! (‘Cezamın yatarı ne Avgat Bey?’)
Corona Virüsü
Yeşil kod adlı; Mahmut Yıldırım Yaşıyor mu?
Türkiye’deki Cezaevi Tür ve Tipleri hakkında pratik bilgiler!
Kur’an-ı Kerim’de Bilim ile İlgili Ayetler? (‘Kur’an bilime yönlendirir!’)
Erkekler neden mesaj yazmaz? Kızlar neden mesaj atmaz?
Akp’nin Yasadışı silahlı eğitim kampları! (‘İç Savaş Hazırlığı, Görüntüler – İddialar’)
Osmanlıca Küfür
Twin Flame
Atatürk’ün dedesi kimdir? | Soy Ağacı
Dr. Mehmet Öz; Corona Virüsü
Türkiye Yunanistan Askeri Gücü Karşılaştırması
David Rockefeller, Servetinin sınırlarına yolculuk! Ve Türkiye’deki Temsilcileri!
Adolf Hitler’in Propaganda Bakanı Joseph Goebbels’in Sözleri
Şehidimiz Var; Albay Okan Altınay
Rabıta Nedir? Nasıl Yapılır?
Ölün İstiyorum Artık | Nejat İşler