Türkiye Yunanistan Savaşı

Flood'un Yayınlandığı Tarih:4 Ocak 2020 @ 06:30

Türkiye ve Yunanistan arasında bir olası restleşmede nelere dikkat etmek gerekir? Bundan bahsedelim. Soru şudur. Yunanistan Türkiye’ye ne kadar dayanabilir? Yunanistan’ı alt etmek Türkiye’ye neye mal olur? İsterseniz meseleye 100 yıl önceki dengesiz durumdan başlayalım; FLOOD

  • 100 yıl kadar önce Yunanistan Nüfusu 5 milyondu. Yarısı erkeklerden oluşan 5 milyon sağlıklı nüfus. O günler günümüzdeki Türkiye topraklarında yaşayan nüfusumuz sadece 12 milyondu ve bunun %40’tan azı erkekti. Savaşlar geçmiş ve çoğu hasta,yaşlı ve çocuklardan oluşan bir nüfus.

  • Dahası bir kısmını savaşsız olarak masa başında kopardıkları Teselya, Makedonya ve Trakya gibi topraklarımızdan elde ettikleri vergi ve tarım geliri ile şişen Yunan ekonomisi, dış destekle de hatırı sayılır bir gelişme içindeydi ve bu da tabii ki silah alımlarına yansıyordu.

  • Devasa ve son derece gelişmiş ve çağın harikalarından biri olan Averoff Zırhlı Kruvazörü ile Balkan savaşında bizlere Ege’de adeta göz açtırmamışlardı. Bu apayrı bir talihsizlikti. Ancak güç onlardan, zaman ise bizden yana olacaktı. Batı Anadolu bozgunuyla kara günleri başladı.

  • Dünya savaşında Almanların işgaline uğrayan ülke çelik güç Nazi Ordusunca ezilerek geçildi. 35 bin askerini Metaksas hattında ve Girit’te kaybeden Yunanistan, Almanlarca cezalandırılan direnişle de çok sivili kaybedecekti. Hava bombardımanlarına ise hiç girmiyorum. Almanya’nın Yunanistan’ı İşgali

 

  • Yunanistan’ın bu felaketteki toplam kaybı, 500 bin ila 750 bin kadardır. Sadece 1941-44 arasındaki kıtlıktan ölen 300 bin kişi ise olayın apayrı bir boyutudur. Yunanistan’ın nüfusunun %10’unu kaybettiği bu felaket döneminin ardından ülkenin toparlanması tabii ki kolay değildi.

  • Zaten 1920’lere dek 350 bin Yunan Amerika’ya göç etmiş ve 1929 ekonomik krizinde de göç yaşanmışken 1945 sonrasında Alman işgalinden kurtulan Yunanistan, kendisini Marshall yardımlarına yaslayacaktı. Dünyanın zarar gördüğü savaşta Yunanistan en fazla yardım gören 6. ülke olur.

  • Aslında bu göç hiç bitmez. Ara ara hep devam eder. ABD kapıları ardına kadar açık olduktan sonra sürekli tazelenir.Dahası Avustralya, Almanya ve Kanada’ya da giden gidenedir. Yunanistan’dakinin yarısı kadar bir Yunan nüfusunun dünyanın geri kalanında olduğu tahmin edilmekte.

  • Benim de çoğu açıdan eleştirdiğim İsmet İnönü’ye vurmaya alışmış muhafazakar sığırlarımızın anlamadığı şey şudur. Eğer Türkiye 2. Dünya savaşına girseydi, günümüze dek nüfusumuzu artıracak olan o gençlerin çoğu öleceği için bugünkü 80 milyonluk kitleye ASLA SAHİP OLAMAZDIK.

  • Modern Türkiye Nüfusunu borçlu olduğumuz 3 büyük insan vardır. 1-Şehit Talat Paşa ki sayesinde Anadolu’dan Ermeni tehciri ile ülkemiz homojenleşti. 2. dönem Atatürk dönemi ekonomik toparlanması ile nüfus mübadelesi ve 3. dönemse İnönü dönemindeki savaşsızlık dönemi avantajıdır.

  • Velhasıl Yunanistan hiçbir zaman demografik yani nüfus açısından belini doğrultamadı. Genç nüfusu az ve nüfus dinamizmi sorunlu olduğundan ne rekabetçi bir sanayi gelişti ne de sürekli dış destek alan ekonomisi buna gerek duydu. ekonomik güç Yunandan, zaman ise bizden yanaydı.

  • 2010 yılındaki krize kadar sürekli büyüyen Yunan ekonomisi oldu. Bu arada ise Türkiye’nin nüfusu 6,5 kat artmıştı. Yani Türkiye, o eski güçsüz ve hasta adam değildi. Yunanistan ekonomik krizde can çekişirken Türkiye, Yunanistan’ı nüfusen 8 kat, ekonomik olarak da 4 defa geçti.

  • Olan biten de tam bu anda oldu işte. Evvelce Türkiye bir silah sistemi ya da silah siparişi verse, aynısını Yunanistan’a da fısıldıyorlardı. Türkiye 30 f-16 mı aldı? Hemen Yunanistan’a da aldırıyorlardı. Bu kriz tam bir dönüm noktası oldu. Tam bu noktada her şey değişecekti.

  • Aynı zamanda, Yunanistan’ın borç krizi ile silahlanma bazlı 15 yıllık ödeme planı ve ekipman maliyetleri ile iç savunma yatırımları ekonomik kısıtlamaya takıldı ve bu moratoryum 500 milyon€ seviyesine indirildi. Bu ise dengeyi hepten bozdu. Türkiye artık askeri farkı açıyordu.

  • Şimdi iki ordu kapışmaz çünkü ikisi de NATO ordusu zaten diyenler olabilir.Öyleyse şunu bilin.Türkiye’nin toplam 4 ordusu vardır. 1.Ordu, 2.Ordu ve 3.Ordu. Bunların üçü de NATO emrindeki ordular Ama EGE ORDUSU hariç. Bu ordunun adı Ege Ordusudur. Bir ülke için oluşturulmuştur.

  • Kalanı haftaya… Bir sonraki derste Yunanistan coğrafyasının savunma dezavantajlarını ve avantajlarını yazacağız. Buna karşın bizim de dezavantajlarımız ve avantajlarımızı sıralayacağız. Şimdiden hepinize iyi haftalar… Senenin ilk Flood’unu Yunanistan’a özel yaptık. Nasıldı?

Yazar; Dr. Yüksel Hoš © Jxlhš

Abone ol
Bildir
guest
3 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm Yorumları Göster
Mehmet POLAT
Mehmet POLAT
3 yıl önce

Geçmişte yaşanan her ne olursa olsun bunu şu an yazan kişinin hiç kimseye sığır demeye hakkı yoktur. Kendisine yakıştırıyor ise bence daha fazlasını hakettiğidir. Edepsizlik ve hadsizlik bu olsa gerek.

trackback
Türkiye Yunanistan Askeri Gücü Karşılaştırması - Mutlaka Oku
4 yıl önce

[…] Bu yüzden son zamanlarda D.Akdeniz ile beraber yaşanabilecek bir gerginliğin büyümesi halinde Trakya’da Yunanların direnme şansı oldukça düşük olduğunu Amerikalılar da biliyor olmalılar ki Dedeağaç’a Gözetleme Üssü kurdu. Türkiye Yunanistan Savaşı […]

Anonim
Anonim
4 yıl önce

Turk nufusu maalesef ekonomik sartlardan dolayi saglikli beslenememekte.. Bu ulkenin en buyuk sorunlarindan biri bu. Yunan vatandaslarinin gunluk aldigi protein miktari ile turk vatandaslarinin ki arasinda ucurum var. Avrupalilar fiziksel olarak buyurken biz yeniden kuculuyoruz.

Hergun asiri karbonhidratla beslenmek zorunda kalan toplum dogal olarak zamanla IQ geriligi yasar. (En kibar tabirle) Maalesef genc nesli Avrupa ile yarisacak seviyeye getiremiyoruz. Saka degil ; Hergun 1-2 ogun Et&Balik yiyen adamla, 1-2 ogun Pilav&Makarna yiyen adam ayni olmaz.

80 milyonluk ulkeyiz ama 5-10 milyonluk Yunanistan ve Sirbistan gibi ulkeler Sanat, Spor, Kultur vb konularda bizden cok daha ileride..Kuru kalabalik modundayiz yani..Dil ogrenememek, bilim uretememek, fiziksel aktivitede basarili olamamak.. Ee ne anladim o zaman 80 milyondan??

Sonuc olarak, biz zaten sayica fazla olsakda nitelik olarak dusuk kapasiteliyiz. Ustelik karsimizda sadece Yunanistan olmayacak. Yunanistani ABnin cikis kapisi ve bir anlamda son kalesi olarak goren AB ulkeleri, Ortodoks kardesligi yuzunden Rusya ve Sirp topluluklari da destekler.

Bizim yanimizda kimse olmayacak 🙂 Azerilerin adim atma sansi yok..Rusya , Ermenistan ve Iran ile iliskiler onlari kilitler. Ki azerbaycanin kendisine hayri yok. AB gibi yağli musteriyi de birakmak istemezler sanirim. Pakistan desen, burnunu disari cikarsa Hintliler keser hemen..

Belki de M.K.Ataturk bu yuzden “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” ilkesini koydu onumuze. Cunku benzeri olaylari yasadi, yalniz kaldi. Ulkenin, vatandaslarin hali ortadaydi. Avrupa ile basa cikacak seviyeye gelinceye dek, avrupalilarla dost olmak en mantikli secenek gibi duruyor ://

mutlakaoku.com | Pdf Kitap İndir | Telecharger Livre GratuitDescargar Libros Gratis | Free pdf download | Kostenlose eBooks |
3
0
Bu konuda sen ne düşünüyorsun? Yaz Mutlaka Okunsun...x