Genel Türk Tarihi Kitapları

Flood'un Yayınlandığı Tarih:23 Ocak 2020 @ 11:55

Genel Türk Tarihi okumaları yapmak istiyorsunuz ve nereden, nasıl başlayacağınızı bilmiyor musunuz? O zaman geniş kapsamlı eserler ile güzel bir giriş yapmak isteyenler için biraz kitap inceleyip yol haritası çizmeye çalışalım.

  • Giriş niteliğinde bir el kitabı ancak diğerlerinden büyük bir farkı var içerisinde yer alan konu başlıkları alanın güncel uzmanları tarafından ele alınmış ve konu sonlarına eklenen kaynakçaların tamamı Türkçe. Yani başlangıç için tercih edilmesi en doğru kaynak olabilir.

  • Alana giriş yaptınız ancak bazı şeylerin yarım kaldığını düşünüyorsunuz ya da pekiştirmeye ihtiyacınız var. Üniversitelerin neredeyse tamamında Orta Asya Türk tarihi dersleri için okutulan bir eser sizi bu durumdan kurtaracaktır. Tam bir klasik.

  • Bu kitabı sizin tercihinize bırakıyorum alanın bir diğer klasik eseri de René Grousset’den geliyor. MÖ 8. yüzyıldan – MS 18. yüzyıla kadar Dünya Tarihi kıvamında. Aslında giriş kitabı demek eserin ağırlığının yanında hafif kalır o yüzden tamamlayıcı diyebiliriz.

  • Buraya kadar siyasi tarih hakkında bir şeyleri oturttunuz ancak Asya’yı, halklarını, dinlerini, kültürlerini de tanımaya ihtiyacınız var. O zaman ikinci başvuru eseriniz bu olabilir. Bozkır sanatından, İrani unsurların varlığına, Hunlardan Uygurlara, Cengiz Han’dan Timur’a.

  • Bölgenin siyasi tarihi ve kültürü hakkında kendi fikirleriniz oluşmaya başladı. Bölgeye ve konu başlıklarına ısındınız artık üzerine biraz daha düşünerek fikirlerinizi olgunlaştırmak istiyorsunuz. Uzmanından 12 adet kaliteli bir ders almak isterseniz sonraki durağımız bu eser.

  • Bu dersler size bazı olguların tartışılabilir olduğunu göstermiş olmalı. Thomsen’ın dahi eleştirilebileceğini, Moğol hakimiyetinin zannedilenin aksinde etkilerinin de olabileceğin vs. Artık son bir kapsamlı okuma daha yapıp fikirlerinize iyi bir rötuş vurmanın zamanı geldi.
  • Bu eseri buraya kadar olan kısımda en sona koymamın sebebi, son sözü Zeki Velidi Togan’a bırakmak istememdendir. İslamiyet Öncesi Türk Tarihinin Türkiye’de kurucularından olmasının yanında engin dil ve kaynak bigisi onu ve eserini çok farklı bir noktaya yerleştiriyor.

  • Artık olgunlaşan fikirlerinizi karşı tezler ile daha da berraklaştırmaya ve sağlam bir zemine oturtmaya ihtiyacınız var. Bu kısım için giriş yapmanız gereken eser Erken İç Asya. Avrupalı bilim insanlarının görüşlerini, Hint-Avrupa, Aryan (Ari) iddialarını da görmekte fayda var.

  • İşte Türkçe’ye henüz yeni kazandırılmış bir kült eser. Bu eserle birlikte boy yapıları ve devlet oluşumlarının esneklikleri hakkında daha fazla fikir edinebileceksiniz. Hun-Göktürk-Uygur klasik kronolojik tarihsel yaklaşımınızı esnetebilir kuramsal düşünceye adım atabilirsiniz.

  • Bu bölümün son eseri de Türk Halkları Tarihine Giriş. Golden size buraya kadar olan kısımda edindiğini bilgileri tekrar tekrar sorgulatacaktır. Bu eseri fikirlerinizin son bir süzgeci olarak görebilirsiniz. Bütüncül bir yaklaşımla son bir okuma.

  • Bu kadar okumanın sonunda kendinizi ödüllendirebileceğiniz son çalışma yine Peter Golden’dan. Bu hacmi küçük ancak içeriği büyük son eserle bir sindirme okuması yapabilirsiniz.

  • Bu floodta alana giriş niteliğinde eserlerden ve en çokta size ne katabileceklerinden bahsettim. Buraya kadar olan eserleri okumak size mukayese yapabilme ve eleştirel yaklaşabilme imkanı sunacaktır. Burada yer vermediğim ancak inceleyebileceğiniz diğer eserler de şunlar;

Yazar; Burak Saman

Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm Yorumları Göster
mutlakaoku.com |
0
Bu konuda sen ne düşünüyorsun? Yaz Mutlaka Okunsun...x