Bankacılık ve Ödeme Sistemleri! (‘Yerli ve Milli Olanlar; Troy Nedir?’)

Bugünkü zincir konumuz BANKACILIK ve ÖDEME SİSTEMLERİ. İyi de bankacılıkla Milliliğin ne alakası var? VISA, MASTERCARD ve TROY Peki bunlar ne demek? Madem yerli ve milli olacağız o halde başlayalım. (çok detaya girip sizi sıkmamaya çalışacağım)

  • Hemen hemen herkesin banka ya da kredi kartı var. Bunların üzerinde VISA ve MASTERCARD gibi ibareler bulunur. Visa ve Mastercard birer ÖDEME SİSTEMİDİR. Bunlar World, Axess, Paraf, Bonus gibi kart markaları değil bu kartların kullandığı ödeme sistemlerdir.
  • Özetle tüm bankalar bu nakit akış sistemlerini kullanır. Ülkemizde en yaygın kullanılan iki sistem budur. Bugün yerli yabancı kökenli tüm bankalarımız bu sistemleri kullanırlar. Ayrıca MasterCard ve Visa rakip iki finans kuruluşudur.
  • MASTERCARD : 1966 yılında ABD’de kurulmuş bir finans şirketidir. VISA : 1958 yılında ABD’de BankAmericard olarak doğmuş 1976 yılında Visa adını almış bir finans şirketidir. Özetle bu dev şirkette ABD kökenli şirketlerdir.

  • Ülkemizde faaliyet gösteren bankalar çeşitli kart markaları ile çalışır. BONUS : Garanti Bankası, Denizbank, ING, TEB, Şekerbank MAKSİMUM : İş Bankası, Ziraat Bankası WORLDCARD : Yapı Kredi, TEB, Vakıfbank AXESS: Akbank, Odeabank, Citibank PARAF : Halk Bankası gibi…
  • Visa ve mastercard dünyada 150’den fazla ülkede hizmet vermektedir. İşte yukarıda bahsettiğim kart markaları bu sistemler aracılığı ile müşterilerine hizmet verirler. Siz de bu sistemlere uygun kartınızla dünyanın pek çok ülkesinde işlemlerinizi yapabilirsiniz.
  • Bu iki sistem bankacılık işlemlerini yaparken bedavaya yapmıyor elbette. Onlar bu nakit akış çarkının ana dişlileri olarak her işlemden komisyon almaktadırlar. Dünyada bu sistemler tek değil elbette. American Express, Discover ve Diners Club gibi sistemler de var.
  • Ülkemizde yaygın olarak bu iki sistem kullanıldığı için bizler daha çok bu iki sisteme “ismen” aşinayız. İyi de bu iki sistem arasındaki farklar neler? İşin aslı bizleri ilgilendiren çok çok önemli bir farkları yok. Biri Avrupa pazarına hakimken diğeri ABD pazarına hakim.
  • İki şirketin sunduğu avantajlar aslında birinden birini seçmeyi zorlaştırıyor olsa da bu bizim gariban ahalimizi pek de ilgilendirmiyor. Çünkü kredi kartı seçerken kimse visa mı yoksa mastercard mı olduğuna bakmıyor bile. Hatta bunların ne olduğunu bilen bile çok az.
  • Dünya üzerinde bu iki sistemi kullanmayan ülke sayısı çok az. Hatta bazen birlikte hareket ettikleri olur. Örneğin bugün Visa ve Mastercard Rusya’nın işgal ettiği Kırım’dan çekildiklerini açıkladılar. Yani bu iki sistemin olduğu kartlarınız Kırım’da artık işe yaramayacak.

  • İyi de kardeşim bize ne kart sistemlerinden, bunların yerli ve milli olmakla ne alakası var?” demeye başladığınızı hissediyorum. Ödeme sistemleriyle alakalı kabaca bilgiler verdikten sonra asıl meselemize geçelim.
  • Hemen hemen pek çok gelişmiş ülke artık kendi ödeme sistemlerine geçerken Türkiye’nin bundan geri kalması beklenir ama hiç de öyle olmadı. Bizler de adını ilk kez 2015 yılında duyduğumuz kendi ödeme sistemimiz olan TROY’u yani Türkiye’nin Ödeme Yöntemi’ni geliştirdik.
  • Troy, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından kurulan kartlı ödeme sistemidir. BKM, 31 Mart 2016 tarihinde BDDK’dan kartlı sistem kurma izni almıştır. BKM’nin bir diğer faaliyeti olan ödeme sistemi işleticiliği içinse 10 Mart 2016 tarihinde TCMB’den de onay alınmıştır.
  • Teknoloji ve güvenlikte dünya standartlarını yakalamış Türkiye’ye özel bu platform adını “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi”nden almış ve Türkiye: TR, Ödeme: O, Yöntemi: Y harflerinden oluşan kısaltmayla “Troy” olmuştur.

  • Visa ve Mastercard sistemlerini anlatırken bu sistemleri kullanan kartlardan, bunların aldıkları komisyonlardan, yaygın olmasından ve bankalarla olan anlaşmalarından söz etmiştik. TROY sisteminin de temelde bu iki sistemden farkı yoktur. Şimdilik tek sorunu kapsama ağıdır.
  • Kartınız ile alışveriş yapmak ya da ATM’den para çekmek istediğinizde kartınızın sağ alt köşesinde yer alan amblem TROY ise bu pos cihazı ya da ATMnin TROY’u destekliyor olması gerekir. Ancak bu sayede ödeme yapabilir ya da ATMdeki işlerinizi yapabilirsiniz.
  • Özetle TROY; kart kullanıcıları ile işyerleri ya da şirketler arasındaki ödemelerin gerçekleşmesini sağlayan marka ve hizmet sağlayıcısı olarak çalışır. TROY sayesinde üye olan kuruluşlar kendi kart kullanıcılarına ve işyerlerine kartlı ödeme hizmetlerini sunabilmektedir.
  • Peki TROY ile çalışan bankalarımız var mı? Elbette var. TROY sistemine ülkemizde faaliyet gösteren pek çok banka üyedir. İyi de neden adını sanını duymadık ya da bu sistemin ne olduğunu neden bilmiyoruz? Yoksa ASELSAN’da başımıza gelenler bunda da mı başımıza gelecek? Onların iPhonesi varsa bizim de Aselsanımız var(dı)! (Bir “Devrim” hikayesi!)

  • Eğer yanlış bilmiyorsam bugün ülkemizde faaliyet gösteren 52 bankadan 10 tanesi devlete aittir. Tabi bu bankalar 4 ana gruba ayrılır. Mevduat, Katılım, Kalkınma ve Fon bankaları… Çok fazla detaya gerek yok. Burada aslolan Halk ve Ziraat Bankalarından bahsedeceğim.
  • Kamu mevduat bankaları olan Ziraat Bankası ve Halk Bank müşterisiyim. 1-2 ay önce bu iki bankadaki kartlarımı yeniledim. Biri zorunlu yenilemeydi (Ziraat Tek kart) diğeri ise yıprandığı için değiştirildi. Gel gelelim yeni gelen kartlarımın ikisi de VISA özellikli geldi.
  • Tabi bu bankalar bana tercihimi hiç ama hiç sormadı. Ziraat zaten evime posta ile yollamış kartımın zorunlu yenilenmesinden haberim bile yoktu. HalkBank ise Paraf kartımı yenileme talebim üzerine yeniledi. Hiçbirisi de dönüp bana TROY ister misiniz demedi…
  • Sonradan öğrendim ki HalkBank Paraf Kart ile yurtiçinde TROY logosu bulunan işyerlerinden alışveriş yapabiliyormuşuz. Müşteri hizmetlerine sormasak bundan bile haberimiz olmayacaktı.
  • Ziraat kartlarında ise TROY desteği hususunda bilgi bulmak zor. Başakkart ve Bankkartta TROY logosu varsa sadece Yurtiçinde hizmet alınabildiği yazıyor sayfalarında o kadar. ComboKartlar da VISA logosu ile geliyor.
  • TROY logolu kartlar ne yazık ki şu an sadece yurt içinde hizmet veriyor. Peki o zaman %90’ı yurtdışı bile görmemiş olan “Sayın Ahalimize” niçin TROY sistemi anlatılmıyor. Yurtdışına giden, yurtdışından alışveriş yapan vatandaşlarımız pekala visa/master tercihi yapabilir.
  • Tamamen yerli ve milli bir oluşum olan TROY niçin halkımıza gerektiği gibi anlatılmıyor. Şimdi çıkın ve sokakta gördüğünüz 10 kişiye TROY nedir diye sorun. 10 kişiden 1 tanesi bile size ne olduğunu söyleyemeyecektir. Buna adım gibi eminim. 100 kişide 1 kişi belki…
  • Madem yerli ve milli olacağız, madem ekonomimizi bu şekilde destekleyeceğiz niçin yaptığımız işlemlerden ABD kökenli sistemler olan Mastercard ve Visa komisyon kazansın. İlla birileri kazanacaksa yerli sistemimiz kazansın. Daha iyi olmaz mı?
  • iPhone kırarak, dolar yakarak ABD’ye ayar vermeye çalışmak yerine niçin kullanmış olduğumuz kartları TROY logolu kartlarla değiştirmiyoruz. Hemen hemen her Türk vatandaşında 2 farklı bankaya ait kredi kartı var. En azından 1 tanesini TROY logolu kart yapamaz mıyız?
  • TROY ile ilgili ilk haber Ekim 2015 tarihinde yapıldı. Yerli Kredi Kartı sistemi geliyor diye duyuruldu ve haberleştirildi. Bakın o haberlerden bir tanesi.. https://t.co/3JNp4uNEsQ

  • Visa ve Mastercard’a rakip olması beklenen ve bu pazarda isim yapma sloganıyla yola çıkan TROY bunu başarabilecek mi? İnternet alışverişlerinde kullanılabilecek mi? TROY bir dünya markası olabilecek mi?
  • Bu hususta Devlete ve Sayın yerli ve milli seven ahalimize iş düşüyor mu? Tüm Türki Cumhuriyetlere bu sistemin kullanılması için girişimde bulunulur mu? Müslüman ülkelere “rol/model” olduğu iddia edilen Türkiyemize Arap ülkeleri bu sistem hususunda destek olur mu?
  • Örneğin ülkemize 15 milyar dolar yatırım yapacağını söyleyen Katar ya da kralları öldü diye ülkemizde 3 gün yas ilan ettiğimiz Suudi Arabistan bankaları TROY sistemimizi kullanmaya yanaşır mı? Yurtdışına bu şekilde açılabilir miyiz?
  • Yurtiçinde halkımız TROY logolu kartlara geçiş yapar mı? Bu sisteme destek olmak için herkes elini taşın altına sokar mı? Yoksa ASELSAN 1919’un yaşadığı hazin sonu bu sistem de yaşar mı? Daha da önemlisi yerli ve milli siyasilerimiz bu sisteme destek olur mu?
  • Tüm bunları zaman gösterecek elbet ama 3 yıl önce kurulan, halkın büyük çoğunluğu tarafından bilinmeyen bir sistem tüm bunları başarbilir mi? Bankalara şov yaparak dolar bozdurmaya gitmek yerine yerli sistemimizi talep etmeye gidenini duydunuz mu?
  • Yerli ve milli ekonominin dolar yakarak, iPhone kırarak kurtarılamayacağını bilakis bunları Türk Lirasına çevirerek yerli banka ve sistemler üzerinden ekonomiye katmanın doğru bir hamle olacağını milletimiz ne zaman anlayacak?
  • Fazla uzattım biliyorum ama bilgi paylaşıldıkça çoğalır. Çok teknik bilgi vermemeye çalıştım. Neticede finans uzmanı değilim. Fakir fukara, yarım akıllı, vatan haini ilan edilmiş bir Türk vatandaşıyım. Bu tweet zincirinde hatam varsa ve sürç-i lisan etti isek affola.

TROY hususunda açıkçası @ProfDemirtas ve @mahfiegilmez hocalarımın görüşlerini de çok merak ediyorum. Buraya kadar sabırla okuduğunuz için teşekür ediyorum. Yerli, Milli ve esen kalınız ?

Bu Konu, Mete Kağan @KodParcasi Kullanıcı adıyla paylaşımlar yapan, bir Twitter hesabının, paylaşımlarından derlenerek oluşturulmuştur…

Abone ol
Bildir
guest
1 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm Yorumları Göster
Ceza dairesi başkanı albay eker da gama arasında g
Ceza dairesi başkanı albay eker da gama arasında g
1 yıl önce

Ayrıca san da gama arasında daha önce de sadece iman gücü müdür da da da da da da

mutlakaoku.com | Pdf Kitap İndir | Telecharger Livre GratuitDescargar Libros Gratis | Free pdf download | Kostenlose eBooks |
1
0
Bu konuda sen ne düşünüyorsun? Yaz Mutlaka Okunsun...x